Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii si a primaverii, este marcata de o bogata colectie de superstitii si traditii ce isi au radacinile adanc in cultura populara a acestor meleaguri.
In acest context plin de culoare si semnificatii, se dezvaluie o serie de obiceiuri stravechi, transmise din generatie in generatie, care isi gasesc locul in inimile si traditiile comunitatilor locale. Intr-o societate moderna in continua evolutie, aceste practici au rezistat timpului, pastrandu-si farmecul si semnificatia in inimile celor care le onoreaza. Sa pasim in universul magic al superstitiilor si traditiilor legate de Dragobete!
Se spune ca gasirea unui ghiocel in ziua de Dragobete aduce noroc si fericire pentru intregul an, fiind un simbol al optimismului si al inceputului primaverii.
Miresele care au ghiocei in buchetul lor se spune ca vor avea noroc si fericire in casnicie, ghioceii fiind considerati purtatori ai iubirii si al norocului conjugal.
Fetele care se spala pe fata cu zapada de Dragobete se spune ca vor fi mai frumoase si sanatoase tot anul, zapada fiind considerata un simbol al puritatii si al frumusetii.
Un alt obicei este spalarea cu apa de izvor in ziua de Dragobete pentru a atrage norocul, sanatatea si reinnoirea in viata si in dragoste.
Traditia spune ca daca pe 24 februarie soarele straluceste, va fi un an bogat si fericit, iar natura va fi generoasa.
Pe de alta parte, daca vremea este ploioasa sau inorata, se spune ca va fi un an favorabil pentru iubire si pentru regasirea sentimentelor pierdute.
Traditia spune ca tinerii se aduna in grupuri pentru a se plimba prin padure, a culege ghiocei si a se juca, regasindu-si astfel dragostea si simtind bucuria reinvierii naturii.
Dansurile traditionale si colindele cantate in aceasta zi aduc o atmosfera festiva si plina de bucurie, celebrand iubirea si sosirea primaverii.
Superstitiile si traditiile de Dragobete reprezinta o parte importanta a culturii romanesti, aducand in prim-plan simboluri ale norocului, purificarii si a reinnoirii. Aceste obiceiuri nu doar aduc culoare si emotie in sarbatoare, ci si pastreaza legatura cu traditiile stramosesti si transmit valorile culturale de la o generatie la alta.
AN
Recenzii ale clienților
Nici o postare găsită
© 2003 - 2024 TOP INGREDIENTE SRL. Premium design