14/03/2024
Fripturile sunt nelipsite din meniurile noastre, fiind preparatele care atrag mereu atentia si satisfac pofta oricarui gurmand. Dar, pe langa felul principal, alegerea unei garnituri potrivite este esentiala pentru a completa si a imbogati gustul si experienta gustativa. Daca sunteti in cautarea unor idei inedite si delicioase pentru a insoti fripturile, atunci acest articol este pentru voi! Va prezentam 10 retete de garnituri care vor incanta si cele mai exigente papile gustative si vor transforma o masa obisnuita intr-o experienta culinara memorabila.
Cartofi cu Usturoi si Parmezan
Ingrediente:
- 4 cartofi mari, curatati si taiati cubulete
- 4 catei de usturoi, maruntiti
- 2 linguri de ulei de masline
- 1/2 cana de parmezan ras
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
- Frunze de patrunjel proaspat tocate, pentru servire
Instructiuni:
- Preincalziti cuptorul la 200°C. Ungeti o tava cu ulei de masline.
- Intr-un bol mare, amestecati cubuletele de cartofi cu usturoiul maruntit, uleiul de masline, parmezanul ras, sare si piper.
- Raspanditi cartofii intr-un singur strat pe tava pregatita si coaceti in cuptor timp de 25-30 de minute sau pana cand sunt aurii si crocanti.
- Presarati cu frunze de patrunjel tocate inainte de servire.
Tocanita de Ciuperci cu Vin Rosu
Ingrediente:
- 500g ciuperci, feliate
- 1 ceapa mare, tocata
- 3 catei de usturoi, maruntiti
- 1 cana de vin rosu
- 1 lingura de unt
- Frunze de cimbru proaspat
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Intr-o tigaie mare, topiti untul la foc mediu. Adaugati ceapa si gatiti pana devine moale si translucida.
- Adaugati usturoiul si ciupercile si gatiti timp de 5-7 minute pana cand ciupercile isi pierd apa si devin fragede.
- Turnati vinul rosu si adaugati frunzele de cimbru. Lasati sa fiarba timp de 10-15 minute sau pana cand sosul se ingroasa usor. Sezonati cu sare si piper dupa gust si serviti cald.
Piure de Dovleac Cu unt si cu Scortisoara
Ingrediente:
- 1 dovleac butternut, curatat si taiat cubulete
- 2 linguri de unt
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Puneti cubuletele de dovleac intr-o oala cu apa sarata si fierbeti pana cand dovleacul este moale.
- Scurgeti bine dovleacul si puneti-l inapoi in oala. Adaugati untul si scortisoara si zdrobiti bine cu un piure de cartofi sau o furculita.
- Sezonati cu sare si piper dupa gust si serviti cald.
Orez Pilaf cu Stafide si Migdale
Ingrediente:
- 1 ceapa mica, tocata
- 1 cana de orez basmati
- 2 cani de supa de pui sau legume
- 1/2 cana de stafide
- 1/4 cana de migdale tocate
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Intr-o tigaie mare, caliti ceapa in ulei de masline pana devine moale si translucida.
- Adaugati orezul si caliti-l timp de 1-2 minute pana cand devine usor translucid.
- Turnati supa de pui sau legume si adaugati stafidele. Lasati sa fiarba, apoi acoperiti si reduceti focul la minim. Lasati orezul sa fiarba pana cand lichidul este absorbit si orezul este fraged.
- Intr-o tigaie mica, prajiti migdalele tocate pana devin aurii.
- Serviti orezul pilaf cu stafide si migdale presarate deasupra.
Vinete Gratinate cu Mozzarella si Rosii
Ingrediente:
- 2 vinete, taiate felii subtiri
- 1 cana de sos de rosii
- 200g de mozzarella, taiata felii subtiri
- 1/4 cana de parmezan ras
- Frunze de busuioc proaspat, pentru servire
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Preincalziti cuptorul la 200°C. Ungeti o tava de copt cu ulei de masline.
- Intr-o tigaie mare, caliti feliile de vinete pana devin moi si usor rumenite.
- Asezati feliile de vinete intr-un singur strat pe fundul tavii. Acoperiti fiecare felie cu sos de rosii, felii de mozzarella si parmezan ras. Sezonati cu sare si piper dupa gust.
- Coaceti in cuptor timp de 20-25 de minute sau pana cand mozzarella este topita si aurie.
- Presarati frunze de busuioc proaspat deasupra si serviti cald.
Salata de Spanac cu Nuci si Branza Feta
Ingrediente:
- 200g spanac proaspat, spalat si uscat
- 1/2 cana de nuci tocate
- 1/4 cana de branza feta sfaramata
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de otet balsamic
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Intr-un bol mare, combinati spanacul, nucile si branza feta.
- Intr-un bol mic, amestecati uleiul de masline cu otetul balsamic. Sezonati cu sare si piper dupa gust.
- Turnati dressingul peste salata de spanac si amestecati usor pentru a combina.
- Serviti salata de spanac proaspata ca garnitura pentru fripturi.
Salata de Cartofi cu Smantana si Marar
Ingrediente:
- 4 cartofi mari, fierti si taiati cubulete
- 1/2 cana de smantana
- 2 linguri de maioneza
- 2 linguri de marar proaspat tocat
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Intr-un bol mare, combinati cartofii fierti si taiati cu smantana, maioneza si mararul tocat.
- Sezonati cu sare si piper dupa gust si serviti salata de cartofi rece sau la temperatura camerei.
Fasole Verde Salbatica cu Migdale si Lamaie
Ingrediente:
- 500g fasole verde salbatica, curatata
- 1/4 cana de migdale tocate
- Coaja rasa si zeama de la o lamaie
- 2 linguri de unt
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Fierbeti fasolea verde in apa sarata pana cand este frageda, dar inca crocanta. Scurgeti bine si transferati intr-un bol mare.
- Intr-o tigaie mica, topiti untul. Adaugati migdalele tocate si prajiti-le pana devin aurii.
- Turnati migdalele prajite si coaja si zeama de lamaie peste fasolea verde. Sezonati cu sare si piper dupa gust si serviti cald.
Legume Gratinate cu Parmezan si Busuioc
Ingrediente:
- 2 dovlecei, taiati felii subtiri
- 2 rosii mari, taiate felii subtiri
- 1/2 cana de parmezan ras
- 2 linguri de ulei de masline
- Frunze de busuioc proaspat, pentru servire
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Preincalziti cuptorul la 200°C. Ungeti o tava de copt cu ulei de masline.
- Asezati felii alternante de dovlecei si rosii intr-un singur strat pe fundul tavii.
- Presarati parmezanul ras peste legume. Sezonati cu sare si piper dupa gust.
- Coaceti in cuptor timp de 20-25 de minute sau pana cand legumele sunt moi si parmezanul este topit si aurit.
- Presarati frunze de busuioc proaspat deasupra si serviti cald.
Salata de Orz cu Branza de Capra si Nuci
Ingrediente:
- 1 cana de orz, fiert conform instructiunilor de pe ambalaj
- 100g branza de capra, faramitata
- 1/4 cana de nuci tocate
- 1/4 cana de frunze de menta proaspata tocate
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de otet balsamic
- Sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust
Instructiuni:
- Intr-un bol mare, combinati orzul fiert cu branza de capra, nucile si frunzele de menta.
- Intr-un bol mic, amestecati uleiul de masline cu otetul balsamic. Sezonati cu sare si piper dupa gust.
- Turnati dressingul peste salata de orz si amestecati usor pentru a combina.
- Serviti salata de orz la temperatura camerei sau rece.
Acestea sunt doar cateva dintre retetele inedite si delicioase de garnituri pe care le puteti incerca pentru a insoti fripturile. Experimentati cu ingrediente si arome diferite pentru a va surprinde familia si invitatii cu combinatii noi si interesante de gusturi si texturi. Indiferent de preferintele voastre, veti gasi cu siguranta o garnitura care sa completeze perfect friptura si sa transforme fiecare masa intr-o experienta culinara memorabila. Pofta buna!
AN