14/12/2023
Sarbatorile de iarna sunt momentele ideale pentru a pregati deserturi decadente si delicioase. Un tort cu caramel si nuci este un exemplu perfect al dulcetii si crocantului armonizate intr-o combinatie rafinata. Iata cum poti pregati acest desert minunat:
Ingrediente:
Pentru blaturi:
- 2 cani de faina de grau
- 1 cana de zahar
- ½ cana de unt topit
- ½ cana de lapte
- 3 oua mari
- 2 lingurite de praf de copt
- ½ lingurita de sare
- 1 lingurita de extract de vanilie
Pentru umplutura si decor:
- 1 cana de zahar
- ½ cana de smantana
- ½ cana de nuci macinate
- ½ cana de nuci intregi pentru decor
- 200g unt la temperatura camerei
- 2 cani de zahar pudra
Instructiuni:
1. Pregatirea blaturilor:
- Preincalziti cuptorul la 180°C si pregatiti doua tavi de copt rotunde de 20-22 cm diametru, tapetandu-le cu hartie de copt si uns cu unt.
- Intr-un bol mare, amestecati faina, zaharul, praful de copt si sarea.
- Adaugati untul topit, laptele, ouale si extractul de vanilie in bol si amestecati pana se omogenizeaza compozitia.
- Turnati aluatul in tavile pregatite si coaceti timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand un bat de scobitoare introdus in mijlocul blatului iese curat.
- Lasati blaturile sa se raceasca in tavi timp de 10 minute, apoi transferati-le pe un gratar pentru a se raci complet.
2. Pregatirea caramelului si a umpluturii:
- Intr-o cratita, topiti zaharul la foc mediu, amestecand constant pana cand se topeste si capata o culoare auriu inchis.
- Adaugati smantana treptat in zaharul topit, amestecand continuu pana cand se omogenizeaza. Fii atent(a) pentru ca amestecul va fierbe si poate sa sara.
- Lasati caramelul sa fiarba timp de aproximativ 1-2 minute pana se ingroasa usor, apoi adaugati nucile macinate si amestecati bine.
- Scoateti cratita de pe foc si lasati caramelul sa se raceasca la temperatura camerei.
3. Asamblarea tortului:
- Pentru stratul de crema, bateti untul moale pana devine pufos, apoi adaugati treptat zaharul pudra si continuati sa mixati pana obtineti o crema fina si aerata.
- Asezati primul blat pe un platou pentru tort si insiropati-l cu un sirop de zahar si apa (2 parti zahar, 1 parte apa, fiert pana cand zaharul se dizolva).
- Adaugati un strat generos de crema de unt peste blatul insiropat, apoi turnati jumatate din caramelul cu nuci pe deasupra.
- Asezati al doilea blat si repetati procesul cu sirop si strat de crema, apoi adaugati restul de caramel cu nuci peste acest strat.
- Acoperiti intregul tort cu crema de unt si decorati-l cu nuci intregi sau segmente de nuca pentru un aspect elegant.
Servire si degustare:
Tortul cu caramel si nuci este acum gata sa fie savurat alaturi de cei dragi in aceasta seara speciala. Taiati cu grija fiecare strat si bucurati-va de armonia dintre dulceata caramelului, gustul untului fin si crocantul nucilor.
Acest desert poate fi acompaniat de o ceasca de cafea sau un ceai pentru a sublinia savoarea caramelului si a nucilor si pentru a completa experienta gustativa.
Cu fiecare muscatura, vei descoperi o explozie de arome care transforma acest tort intr-o alegere perfecta pentru a incheia cu dulcete o seara de sarbatoare.
AN