25/01/2024
Bucataria libaneza aduce in farfurie o explozie de arome si texturi, iar salatele lor reprezinta un festin pentru simturile noastre. In acest articol, te invitam sa explorezi cinci retete de salate libaneze autentice, bogate in ingrediente proaspete, condimente exotice si arome delicioase. Descopera secretele gastronomiei libaneze si bucura-te de savoarea autentica a acestor salate inedite.
Tabbouleh – Salata de patrunjel si bulgur
Ingrediente:
- 1 cana de bulgur (hidratat conform instructiunilor)
- 2 cani de patrunjel proaspat tocat fin
- 1/2 cana de menta proaspata tocata fin
- 2 rosii mari, taiate cubulete mici
- 1/2 ceapa rosie, tocata marunt
- 1/4 cana de ulei de masline extra virgin
- Sucul de la 2-3 lamai
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Intr-un bol mare, amesteca bulgurul hidratat, patrunjelul, menta, rosiile si ceapa rosie.
- Intr-un castron mic, prepara dressingul amestecand sucul de lamaie, uleiul de masline, sare si piper.
- Toarna dressingul peste amestecul de bulgur si amesteca bine.
- Lasa tabbouleh sa se odihneasca in frigider timp de cel putin o ora pentru ca aromele sa se imbine.
- Serveste rece si bucura-te de prospetimea si aroma acestei salate traditionale libaneze.
Fattoush – Salata crocanta cu paine siriana
Ingrediente:
- 2 paini siriene sau pita, taiate cubulete si prajite
- 2 cani de rosii, taiate cubulete
- 1 castravete, taiat cubulete
- 1/2 cana de ardei gras, taiat cubulete
- 1/2 ceapa rosie, tocata marunt
- 1 cana de patrunjel proaspat tocat
- 1/4 cana de menta proaspata tocata
- 1/4 cana de ulei de masline extra virgin
- Sucul de la 1-2 lamai
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Intr-un bol mare, amesteca painea prajita, rosiile, castravetele, ardeiul gras, ceapa rosie, patrunjelul si menta.
- Intr-un castron mic, prepara dressingul amestecand sucul de lamaie, uleiul de masline, sare si piper.
- Toarna dressingul peste amestecul de legume si paine si amesteca usor.
- Lasa fattoush sa se odihneasca timp de 15-20 de minute pentru a permite painii sa absoarba aromele.
- Serviti aceasta salata ca un acompaniament proaspat si crocant la fel de delicios ca o masa principala.
Hummus cu fulgi de susan si coriandru
Ingrediente:
- 2 cani de naut fiert (reteta clasica de hummus)
- 2 linguri de pasta de susan (tahini)
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- Sucul de la 2 lamai
- 1/4 cana de ulei de masline extra virgin
- 1 lingurita de coriandru macinat
- Sare si piper dupa gust
- Fulgi de coriandru pentru decor
Mod de preparare:
- Intr-un blender, combina nautul, pasta de susan, usturoiul, sucul de lamaie si uleiul de masline.
- Mixeaza pana obtii o pasta fina. Adauga apa, daca este necesar, pentru a obtine consistenta dorita.
- Adauga coriandrul macinat, sare si piper dupa gust si amesteca bine.
- Transfera hummusul intr-un bol si presara fulgii de coriandru deasupra.
- Serveste cu lipii proaspete sau vegetale crocante.
Salata de cartofi cu maioneza de usturoi
Ingrediente:
- 4 cartofi mari, fierti si taiati cubulete
- 1 cana de mazare fiarta
- 1/2 cana de morcovi fierti si taiati cubulete
- 1/2 cana de castraveti murati, taiati cubulete
- 1/4 cana de ceapa verde, tocata
- 1 cana de maioneza
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- Sare si piper dupa gust
- Patrunjel proaspat tocat pentru decor
Mod de preparare:
- Intr-un bol mare, amesteca cartofii, mazarea, morcovii, castravetii murati si ceapa verde.
- Intr-un castron mic, pregateste maioneza amestecand maioneza cu usturoiul, sare si piper.
- Toarna maioneza peste amestecul de legume si amesteca usor pana se uniformizeaza.
- Lasa salata sa se raceasca in frigider timp de cel putin o ora inainte de a o servi.
- Decoraza cu patrunjel proaspat inainte de servire.
Salata de vinete cu tahini si iaurt
Ingrediente:
- 3 vinete mari, coapte si curatate
- 1/2 cana de iaurt grecesc
- 2 linguri de pasta de susan (tahini)
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- Sucul de la 1 lamaie
- 2 linguri de ulei de masline extra virgin
- Sare si piper dupa gust
- Marar proaspat tocat pentru decor
Mod de preparare:
- Coace vinetele pana cand coaja devine incretita si pulpa moale. Lasa-le sa se raceasca si apoi indeparteaza coaja.
- Intr-un castron, zdrobeste pulpa de vinete cu o furculita.
- Adauga iaurtul, tahini, usturoiul, sucul de lamaie, uleiul de masline, sare si piper. Amesteca bine.
- Lasa salata sa se odihneasca in frigider pentru cel putin o ora pentru a se imbina aromele.
- Serveste garnisita cu marar proaspat.
Bucataria libaneza ne incanta cu arome autentice si retete inedite, iar aceste salate nu fac exceptie. Bucura-te de combinatii unice de ingrediente, arome mediteraneene si prospetime in fiecare furculita. Experimenteaza aceste retete acasa si lasa-te purtat intr-o calatorie culinara plina de delicii!
AN