Blaturile de tort reprezinta inima oricarui desert stratificat, conferind textura, gust si stabilitate structurii. Ele pot varia de la cele pufoase si aerate la cele bogate in arome de ciocolata sau fructe. De la blaturi clasice de vanilie sau ciocolata la cele imbogatite cu ingrediente precum migdale, lamaie sau cafea, acestea sunt stratul de baza care sustine si completeaza umpluturile si glazurile dintr-un tort. Esentiale pentru gust si prezentare, blaturile de tort sunt canvasul culinar pe care se construieste o capodopera dulce.
Iata 5 retete delicioase de blaturi pentru torturi care iti vor incanta papilele gustative si vor face orice tort sa fie remarcabil:
1. Blat simplu de vanilie:
Ingrediente:
- 6 oua
- 200g zahar
- 200g faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Un praf de sare
Pasul 1: Preincalzirea cuptorului si pregatirea formei de copt
- Se preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Se unge si tapeteaza cu faina o forma de tort.
Pasul 2: Amestecarea ingredientelor
- Intr-un bol mare, se bat ouale impreuna cu zaharul si sarea pana obtii o compozitie spumoasa si dublu voluminoasa.
- Se adauga esenta de vanilie si se amesteca usor.
- Se incorporeaza treptat faina, amestecand cu grija pentru a pastra aerul in compozitie.
Pasul 3: Coacerea blatului
- Se toarna aluatul in forma pregatita si se niveleaza suprafata.
- Se coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii (scobitoarea introdusa in mijloc iese curata).
- Se lasa blatul sa se raceasca in forma inainte de a fi folosit pentru tort.
2. Blat de ciocolata moale:
Ingrediente:
- 150g unt
- 200g ciocolata neagra
- 5 oua
- 150g zahar
- 100g faina
Pasul 1: Topirea ciocolatei si a untului
- Se topeste ciocolata si untul la bain-marie sau intr-un bol rezistent la caldura peste o oala cu apa fierbinte.
- Se lasa amestecul sa se raceasca putin.
Pasul 2: Pregatirea aluatului
- In alt bol, se bat ouale cu zaharul pana se obtine o compozitie spumoasa.
- Se adauga amestecul de ciocolata si unt treptat, amestecand continuu.
- Se incorporeaza faina pana se obtine un amestec omogen.
Pasul 3: Coacerea blatului
- Se toarna aluatul intr-o forma de tort pregatita si se niveleaza suprafata.
- Se coace la 180°C timp de 20-25 de minute sau pana cand blatul este copt.
- Se lasa sa se raceasca inainte de a fi folosit in asamblarea tortului.
3. Blat de migdale si cocos:
Ingrediente:
- 4 oua
- 120g zahar
- 100g faina de migdale
- 50g faina de cocos
- 1 lingurita praf de copt
- O lingurita esenta de migdale
Pasul 1: Pregatirea formei si preincalzirea cuptorului
- Se unge si tapeteaza cu faina o forma de tort.
- Se preincalzeste cuptorul la 170°C.
Pasul 2: Mixarea ingredientelor
- Intr-un bol, se bat ouale cu zaharul pana cand obtii o compozitie spumoasa si deschisa la culoare.
- Se adauga esenta de migdale si se amesteca.
- Se incorporeaza faina de migdale, faina de cocos si praful de copt, amestecand usor.
Pasul 3: Coacerea blatului
- Se toarna aluatul in forma pregatita si se niveleaza suprafata.
- Se coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand blatul este copt.
- Se lasa sa se raceasca in forma inainte de a fi folosit in tort.