15/12/2023
Capsunile zemoase si aroma subtila de vanilie se intalnesc in acest tort pentru a crea un deliciu racoros si delicios, perfect pentru a incanta papilele gustative in zilele calde de vara. Iata cum poti pregati acest desert imbietor:
Ingrediente:
Pentru blaturi:
- 2 cani de faina de grau
- 1 ½ cani de zahar
- ½ cana de unt la temperatura camerei
- ½ cana de ulei vegetal
- 1 cana de lapte
- 4 oua mari
- 2 lingurite de praf de copt
- ½ lingurita de sare
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 2 cani de capsuni proaspete, spalate si taiate in bucati
Pentru umplutura si decor:
- 500g frisca lichida
- 200g mascarpone la temperatura camerei
- ½ cana de zahar pudra
- 1 lingurita de extract de vanilie
- Capsuni pentru decor
Instructiuni:
1. Pregatirea blaturilor:
- Preincalziti cuptorul la 180°C si pregatiti doua tavi de copt rotunde de 20-22 cm diametru, acoperindu-le cu hartie de copt si unse cu unt.
- Intr-un bol mare, mixati untul cu zaharul pana cand obtineti o compozitie spumoasa.
- Adaugati ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare adaugare, apoi incorporati uleiul si extractul de vanilie.
- Intercalati faina cernuta cu praful de copt si sarea, alternand cu laptele. Amestecati pana cand obtineti un aluat omogen.
- Adaugati bucatile de capsuni in aluat si amestecati usor.
- Turnati aluatul in tavile pregatite si coaceti timp de aproximativ 25-30 de minute sau pana cand un bat de scobitoare introdus in mijlocul blatului iese curat.
- Lasati blaturile sa se raceasca in tavi pentru cateva minute, apoi transferati-le pe un gratar pentru a se raci complet.
2. Pregatirea umpluturii si decorului:
- Intr-un bol, bateti frisca lichida pana cand formeaza varfuri moi, apoi adaugati mascarpone-ul si zaharul pudra treptat, mixand pana obtineti o crema ferma.
- Adaugati extractul de vanilie si continuati sa mixati pana cand aroma se incorporeaza in crema.
3. Asamblarea tortului:
- Taiati blaturile racite in jumatate pentru a obtine patru straturi.
- Asezati primul strat de blat pe un platou pentru tort si acoperiti-l cu un strat generos de crema de mascarpone.
- Adaugati bucati de capsuni peste crema, apoi asezati urmatorul strat de blat si repetati procesul.
- Acoperiti intregul tort cu un strat suplimentar de crema de mascarpone si niveleazati-l cu grija pentru un aspect uniform.
- Decorati tortul cu capsuni proaspete sau taiate in felii pentru a obtine un aspect atragator.
Servire si degustare:
Tortul cu capsuni si vanilie este acum gata sa fie savurat intr-o explozie de prospetime si dulceata. Taiati cu grija fiecare portie pentru a dezvalui straturile moi de blat si capsunile proaspete care se imbina perfect cu aroma subtila a cremei de vanilie.
Acest desert rafinat poate fi insotit de un pahar de limonada rece sau un ceai aromat pentru a sublinia aromele si pentru a aduce un plus de racoare in fiecare muscatura.
Cu fiecare gust, veti fi transportat(a) intr-o calatorie gustativa plina de prospetime si dulceata, aducand o nota speciala in momentele tale de rasfat culinar.