Biscuiți din turtă dulce

25/11/2022

Nici un sortiment de dulciuri nu simbolizează sărbătorile la fel ca turta dulce în numeroasele sale forme, de la case comestibile până la figurine de turtă dulce ornate cu glazura sau cu bomboane. În Anglia medievală, termenul turtă dulce însemna pur și simplu „ghimbir conservat” și nu a fost aplicat deserturilor cu care suntem familiarizați până în secolul al XV-lea. Termenul este acum folosit pe scară largă pentru a descrie orice tip de tratare dulce care combină ghimbirul cu miere, miere sau melasă.

Rădăcina de ghimbir a fost cultivată pentru prima dată în China antică, unde a fost folosită în mod obișnuit ca tratament medical. De acolo s-a răspândit în Europa prin Drumul Mătăsii. În Evul Mediu a fost preferat ca ingredient in gastronomie pentru capacitatea sa de a imbunatati gustul cărnurilor conservate. Se spune că Henric al VIII-lea a folosit un amestec de ghimbir în speranța de a construi o rezistență la ciumă. Chiar și astăzi folosim ghimbirul ca remediu eficient pentru greață și alte afecțiuni ale stomacului. În sanscrită, rădăcina era cunoscută ca srigavera , care se traduce prin „rădăcină în formă de corn” – un nume potrivit pentru aspectul neobișnuit al ghimbirului.

Biscuiții tari, uneori ornati chiar cu foiță de aur și în formă de animale, regi și regine, erau o prezenta de bază la târgurile medievale din Anglia, Franța, Olanda și Germania.  De-a lungul timpului, unele dintre aceste festivaluri au ajuns să fie cunoscute sub denumirea de Târguri de turtă dulce. Formele turtei dulce s-au schimbat odată cu sezonul, inclusiv flori de primăvara și păsări. Turta dulce decorată în mod deosebit a devenit sinonim cu toate lucrurile fanteziste și elegante în Anglia. Foaia de aur care a fost adesea folosită pentru a decora prăjiturile din turtă dulce a dus la expresia populară „a scoate aurul de pe turtă dulce”. Detaliile arhitecturale sculptate, albe, găsite pe multe case coloniale americane de pe litoral sunt uneori denumite „lucrare de turtă dulce”.

Casele de turtă dulce au apărut în Germania în secolul al XVI-lea. Casele elaborate cu pereți de prăjitura, decorate cu glazura si foită de aur, au devenit asociate cu tradiția Crăciunului. Popularitatea acestora a crescut atunci când frații Grimm au scris povestea lui Hansel și Gretel, în care personajele principale dau peste o casă făcută în întregime din bunătăți, adânc în pădure. Nu este clar dacă casele de turtă dulce au fost sau nu un rezultat al basmului popular sau invers.

Bineînțeles că nu aș putea explora istoria turtei dulce fără să mentionez cum se fac. Există multe tipuri de turta dulce, dar până la urmă am decis să merg pe calea tradițională, clasica.

Ingrediente : 

- 1kg faina alba

- 30 grame Condiment pentru turta dulce 

- 1 plic praf de copt

- 300g unt sau margarina

- 250g miere 

- 300g zahar

- 3 oua

 

Mod de preparare:

Faina se amesteca cu praful de copt si cu condimentele pentru turta dulce.

Untul se amesteca cu mierea si se incalzesc la foc mic, pana se topeste untul ( sau la cuptorul cu microunde timp de 3-4 minute, in functie de puterea cuptorului). Zaharul se bate cu ouale, se toarna peste faina si se adauga untul cu mierea.

Se obtine un aluat putin elastic care trebuie impachetat in folie alimentara si, foarte importat,  trebuie sa stea minim 3 ore la frigider (cel mai bine sa stea peste noapte) pentru a deveni ferm si elastic, usor de rulat.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Transferați aluatul răcit pe o suprafață de rulare ușor pudrata cu făina și întindeți aluatul.Întindeți câte un sfert din aluat.

Se imparte aluatul in mai multe bucati si se intinde o foaie de aproximativ 0,5cm. Se taie in diferite forme cu ajutorul unui deupator din inox in forma diferite. Transferați aluatul tăiat pe o foaie de copt care a fost unsă ușor cu spray de gătit antiaderent sau pe o foaie de copt din silicon. Coaceți la 180 de grade timp de 12-15 minute. Prajiturile se vor umfla, dar nu se vor raspandi prea mult.

 

 

 Nu se lasa prea mult pentru ca se usuca prea tare.

Se lasa sa se raceasca bine si se decoreaza.

 În 2013, un grup din Bryan, Texas, SUA, a doborât recordul mondial Guinness stabilit anul anterior pentru cea mai mare casă de turtă dulce , o casă cu pereți comestibili de 234 de metri pătrați . Casa de turtă dulce avea o valoare calorică estimată care depășește 35,8 milioane Kcal, iar ingredientele includeau 1.327 kg de zahăr brun, 820 kg de unt, 7.200 de ouă și 3.300 kg de făină.

Comentarii

Recenzii ale clienților

Doriți să vă împărtășiți impresiile?
Vă vom fi recunoscători dacă lăsați o recenzie, aceasta poate fi utilă altor utilizatori ai site-ului nostru
Scrie un comentariu

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu