19/12/2023
In lumea bucatariei, tarta cu dovlecei si ricotta reprezinta o combinatie perfecta intre prospetimea dovleceilor si cremozitatea ricottei. Aceasta reteta este o oaza de savoare si racoare in zilele calduroase de vara, iar prepararea ei este simpla si placuta.
Reteta pentru tarta cu dovlecei si ricotta
Ingrediente:
Pentru crusta:
- 1 ½ cana faina
- ½ lingurita sare
- ½ cana unt rece, taiat cubulete
- 4-6 linguri apa rece
Pentru umplutura:
- 2-3 dovlecei subtiri, taiati felii subtiri
- 250g ricotta
- 50g parmezan, ras
- 2 catei de usturoi, maruntiti
- 1 lingurita oregano uscat
- Sare si piper dupa gust
- Ulei de masline pentru calit
Instructiuni:
Pregatirea crustei:
- Intr-un castron mare, amesteca faina si sarea. Adauga untul si foloseste un tocator sau varful degetelor pentru a-l integra in faina pana cand compozitia devine maarunta si nisipoasa.
- Adauga apa rece, lingura cu lingura, si amesteca usor pana cand aluatul se formeaza. Adauga apa doar cat este necesar pentru a permite aluatului sa se lege. Formeaza o bila din aluat, infasoara-o in folie alimentara si las-o la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Pregatirea umpluturii:
- Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Intr-o tigaie, caleste feliile subtiri de dovlecei intr-o lingura de ulei de masline pana devin moi si usor rumenite. Adauga usturoiul si oregano-ul, si mai lasa sa se caleasca pentru inca un minut. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Asamblarea si coacerea:
- Dupa ce aluatul s-a odihnit, intinde-l pe o suprafata presarata cu faina, pana obtii un cerc suficient de mare pentru a acoperi forma de tarta. Transfera aluatul in forma de tarta si preseaza-l bine in forma.
- Intr-un castron, amesteca ricotta cu parmezanul ras si adauga sare si piper dupa gust. Intinde amestecul uniform pe fundul crustei de tarta.
- Asaza feliile de dovlecei sotate peste amestecul de ricotta.
- Coace tarta in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau pana cand crusta este aurie si umplutura este ferma.
Servirea:
- Lasa tarta sa se odihneasca cateva minute inainte de a o taia. Poti servi tarta calda sau la temperatura camerei, presarata cu frunze proaspete de busuioc sau putina branza deasupra.
Aceasta tarta cu dovlecei si ricotta este o explozie de prospetime si cremozitate. Gustul delicat al dovleceilor se imbina perfect cu textura catifelata a ricottei si a parmezanului. Este o optiune excelenta pentru o masa usoara si delicioasa in orice moment al zilei.
AN